Torek December 07 , 2021
Velikost pisave
   

Fiksna protetika

Fiksna protetika so zobni nadomestki, ki so v ustih stalno pritrjeni in jih ne snemamo. Največkrat ko govorimo o fiksni protetiki mislimo na zobne prevleke ali mostičke. Zobna prevleka pokriva en zob, mostiček je več prevlek povezanih med seboj z vmesnimi členi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe. Fiksna protetika vključuje:

  • kovinske keramične prevleke, mostičke
  • brezkovinske keramične prevleke, mostičke
  • prevleke, mostički na implantatih

SironaS pomočjo te  tehnologije lahko izdelujemo biokompatibilne polno-keramične prevleke v TKS in IKS sektorju, inlaye, onleye, porcelanske luske, dolgotrajne provizorije in polno keramične mostovne konstrukcije na cirkoniju ali alumini. CAD-CAM tehnologija omogoča natančno prileganje restavracij, visoko ločljivostni skener odčituje model in parametri v programu omogočajo nastavitev velikosti marginalne reže, reže za adhezivni materijal, moč oziroma bližino aproksimalnih in okluzalnih stikov in seveda posledično tudi debelino polne keramike ali ogrodja za nanos keramike.Program omogoča tudi izbiro funkcije korelacija,ko je indicirana zamenjava neustrezne prevleke,inlaya,onlaya,ki ustreza okluzijskim načelom.Pred preparacijo posnamemo zob in njegovo obliko, velikost, aproksimalne in okluzalne stike ter  vse skupaj vnesemo v novo restavracijo. Pri restavriranju zob interkaninega sektorja je še posebej uporabna funkcija programa replikacija, kjer lahko posnamemo kontralateralni zob in tako z računalniško natančnostjo repliciramo nov protetični izdelek. Sistem ponuja še nešteto drugih zelo uporabnih možnosti.

  • inlayi, onlayi, delne prevleke, fasete, (press, CAD-CAM)
  • ogrodja iz cirkonija, alumine (CAD-CAM)
  • začasni fiksni nadomestki (CAD-CAM)
  • sidra

 

Slovar izrazov

Zobna protetika je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob. Znanost ima korenine že v prejšnjih stoletjih, ko so si ljudje pomagali pri nadomeščanju zob z naravnimi materiali, predvsem lesom in kovinami. Principi nadomeščanja so se spreminjali skozi čas, saj so vedno težili k istemu cilju; nadomestiti izgubljeni zob.